opieńka trująca

Między górami sinoniebieskimi

Temat: Grzyby

Aha

Podobno w niektórych rejonach Polski je się trujący gatunek dość popularny i jedni po nim mają biegunkę, innym nic nie jest, inni umierają od razu Potem znajdę nazwę.


To chyba chodzi o olszówkę.
Kiedyś młode zbierałem ale za długo trzeba gotować, choć są smaczne.Kanie w panierce są smaczne a czy ktoś jadł smażone opieńki?
Bajka... tutajpoczkategori
Źródło: biozoo.fora.pl/a/a,719.html



Temat: Grzyby
o maslaki uwielbiam... chociaz chyna najmniej obierac... a podduszone w smietance

dalej sie upieram ze to nie od tego opienka (opienki sa malenkie) czy gesiowki zalezy ze ludzie sie nia truli ale od nieumiejetnosci przygotowywania.

przeciez nasi wschodni sasiedzi jedza grzyby ktore my uwazamy za trujace. poprostu umieja je przygotowac tak ze nie maja juz toksyny...

(hehe po glowie chodzi mnie o tym jak to krol borowik szedl na wojne z muchami.) tutajpoczkategori
Źródło: biozoo.fora.pl/a/a,719.html


Temat:
Oj też uwielbiam grzybki. W tamtym roku nazbierałam się za wsze czasy. W tym roku jak mogłam pojechać to niestety nic nie rosło z powodu suszy.
Kania jest pyszna taka smarzona w jajku i bułce tartej. Zawsze robiła nam ją babcia mojej przyjaciółki.
A ja zbieram podgrzybki (dla mnie podgrzybek to podgrzybek, nie wiedziała, ze są różne rodzaje ), kurki, ale ostatnio nie jeździłam do lasów kutkowych, czerwonogłowce, rydze oczywiście. Wiec jak widać zestaw nie jest zbyt duży, ale przynajmniej mam pewność, ze się nie otruje.
Teść zbiera opieńki, ale ja długo nie mogłam się donich przekonać. Od dziecka mam zakodowane, że jak ma blaski i rozetkę wokół nóżki to trujący...

Jakby ktoś chciał to mogę podać 2 przepisy na marynowane.
Źródło: naturalnemetody.fora.pl/a/a,1910.html


Temat: "Robaki" w grzybach
Cześć!
Kocham robale pod każdą postacią, więc i tych grzybnych nie odtrącam. Pokrewne gatunki w fazie larwalnej pożarłem niejednokrotnie w malinach, a i oststnio (latem) z GrzegorzemB napchaliśmy się potężnie czereśniami, jak się po fakcie okazało z solidną "wkładką mięsną". I co? I nic... żyje się, znaczy się i nic mi nie jest. Robak, panie kochany, co w grzybie siedzi nie straszny jest wcale, smaku nie posiada i takowoż spożyć go bez frustracyji specjalnej można. Nie mówcie, że nie smaczny, najwyżej obrzydliwy być może. Ale zapewne nie szkodliwy, w sensie nie trujący jest. Włoska picca najlepsza z pizz na świecie i chętnie ucha przychylam tym, co kulinaria znając, jej mięsne sekrety ujawniają. A tak poważnie zupełnie (no, powiedzmy poważniej trochę) to struć się można muchomorem czy szatanem innym, a nie podgrzybkiem z larwami Diptera czy Coleoptera. No i w grzybach osadza się wiele matali ciężkich, nie mówiąc już o poczarnobylowych rewelacjach. Na to pilniej uważać radzę i tego się bać, a nie młodych muszek...
Pozdrawiam przypominając, że wciąż opieńki i boczniaki spoko znaleźć można.
Wujek Adam
Źródło: forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=1425


Temat: Na grzyby
Czytałam (zdarza mi się od czasu do czasu między grzybobraniami ) że niektórzy są uczuleni na opieńki i znaleziono w tym grzybie podobne substancje jak u olszówki. Na wszelki wypadek należy opieńki obgotować, a wodę wylać (serio piszę) i dopiero później dusić jak inne grzyby. Opieńka miodowa jest w stanie surowym lekko trująca, nie polecam (dla osób mało odpornych i o delikatnym systemie pokarmowym) jej panierowania i smażenia. Większość grzybów, oprócz tzw. prawdziwków, kurek (pieprznik jadalny), kani, pieczarek (ze sklepu), boczniaków, koźlarzy, smardzów jadalnych (w okolicach Gryfina nie występują), podgrzybków zajączków oraz maślaków modrzewiowych powinniśmy najpierw obgotować, wylać wodę w której się gotowały, a później dusić. Związane to jest z faktem, że grzyby w ciemnych kapeluszach gromadzą sporo radioaktywnego cezu (np. podgrzybek) i gotując, wypłukujemy niepożądane, pochodzące z zanieczyszczeń środowiska składniki.Generalnie, nie są one tak szkodliwe - grzyby nie stanowią podstawy naszej diety. Spokojnie, ja od dzieciństwa lubię grzyby i jadłam je w "różnej postaci"- . a żyję. Po prostu trzeba zachować środki ostrożności, m.in. te, o których napisałam.

[ Dodano: Nie Cze 24, 2007 15:47 ]
Źródło: gryfino.info/viewtopic.php?t=2395


Temat: Na grzyby

Ostatnie wyjścia do lasu równoznaczne z brakiem świeżych sztuk, same wiekowe egzemplarze Czy Wy też macie takie spostrzeżenia?
Spostrzeżenia
Na gwałt rosną opienki
Poza tym można napotkać bardzo ciekawe i rzadkie grzyby.




- to duży GRZYB (z gatunku gałęziaków, gałęziak groniasty).
Największy osobnik (ten na fotce) zajmuje obszar …laptopa, a był wypukły na ok. 25 cm. W tym samym miejscu rosło jeszcze kilka mniejszych.

Koralówka: Ramaria
W rejestrze grzybów: chroniony / zagrożony.
Bardzo podobny do jadalnego, ale pod ochroną, szmaciaka gałęzistego (tzw. kozia broda) i koralówki czerwonowierzchołkowej, (ze względu na ostre postrzępione wierzchołki), ale był biały.
Uwaga, koralówki są w większości trujące!
Rósł też typowo dla tych gałęziaków, w buczynie i na bukowym zmurszałym drewnie.
Źródło: gryfino.info/viewtopic.php?t=2395


Temat: Grzyby
Kanie lubią symbiozę z brzozami,tak więc polecam zagajniki brzozowe i łąki.Ładne kanie można znaleźć za trzebieskim cmentarzem,a i swego czasu na samym cmentarzu wielgachne rosły,ale wiadomo,że tam się nie zbiera.A znacie dobre miejsca na opieńki?Kurcze pyszny grzybek w occie jest.KrP pewnie o goryczakach mówisz,one nie są trujące,ale jak chcesz je zjeść to musisz dłuuugo gotować,wtedy stracą gorycz.Starzy grzybiarze mówili,a i moja babcia też je zbierała,tak jak młode olszówki.Pozdrawiam
Źródło: forum.police.info.pl/viewtopic.php?t=2783


Temat: słownik "mowy grzybów"
Marne szanse Elzbieta mialam opory jedynie z pierwszym eksperymentowaniem potem żarłam w ciemno wszystko co mi Grześ na talerz wrzucił . A z piestrzenicą może być jak z arszenikiem należy zaczynać od małych porcyjek i z czasem organizm się uodporni . Od dzieciństwa zajadałam się opieńkami a niektóre atlasy podają, że to grzyb trujacy, nie wspominając o kilkorgu znajomych, którzy wybraliby krzesło elektryczne zamiast zjedzenia opieniek
Niemniej jednak postaramy się nie zejść tak szybko - w końcu mamy futrzaste stworki pod opieką, a jeden jest jeszcze bardzo malutki i młodziutki bo ma zaledwie 8 dni
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=7620


Temat: Trujący - Jadalny, porównanie
Pomyślałem o założeniu takiego tematu, żeby wszystko było w jednym miejscu.
Na początek moje dwa porównania
Z lewej: Łysiczka trująca (Maślanka wiązkowa)- Psilocybe (Hypholoma) fasciulare
Z prawej: Opieńka miodowa - Armillaria mellea (Vahl:Fr.) P.Kumm.

Oraz drugie porównanie
Z lewej: Łysiczka trująca (Maślanka wiązkowa)- Psilocybe (Hypholoma) fasciulare
Z prawej: Płomiennica zimowa (Zimówka aksamitnotrzonowa)- Flammulina velutipes

Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=10557


Temat: polówka czy maślanka ?
nie są one czerwonawe, ale bardziej pomaraczowo-żólte, czubek bardziej zachodzący w pomarańczowy na kapeluszu i te kapelusze mają jakby to powiedzieć -solidne, jak młode podgrzybki lub bardziej coś a'la opieńki, nie takie rozmemłane

a po co mi one, a sumie po nic, tak wybrałem się na grzyby bardziej w celu zapoznania z nowymi gatunkami, (grzybów mało, bo sucho, parę zajączków) i mi one kojarzą się z polówką wiązkową-podobno wyśmienity grzyb(tylko te moje mają gładsze trzony, nie takie jak u kani), lub z maślanką wiązkową, a te znowu są trujące

[ Dodano: 2009-09-20, 20:01 ]
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=11192


Temat: Jakie to grzyby?
Prawdopododnie:

1.Armillaria mellea sensu lato opieńka miodowa (w szerokim znaczeniu) jadalny
2.Tylopilus felleus goryczak żółciowy niejadalny
3.Boletus edulis borowik szlachetny jadalny
4.Cantharellus cibarius pieprznik jadalny jadalny (słaba fotka)
5.Amanita muscaria muchomor czerwony - trujący..
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=8409


Temat: O grzybach w prasie i internecie
A Jadalne; cenne : -borowik szlachetny, -koźlarz czerwony, -koźlarz babka, -maślak sitarz, -podgrzybek wielobarwny, -maślak zwyczajny, -rydz szlachetny, -pieczarka polna, -czubajka kania. B Jadalne, ale o mniejszej wartości pokarmowej: -pieprznik jadalny (kurka), -gąska, -surojadka zielona, -opieńka miodowa. C Jadalne, lecz trudno strawne: -krowiak podwinięty (dszówka) D Jadalne; namoczone (po sparzeniu wrzącą wodą i odlaniu jej) E Nie jadalne ze względu na: -gorzki smak (surojadka wymiotna, maślanka wiązkowa), -nieprzyjemny smak (gangerek żółciowa) F Trujące: -tęgowór pospolity, -muchomor wymiotny. G Silnie trujące: -muchomor sromotnikowy, czerwony, panterowy.

Takich głupot dawno nie czytał
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=7981


Temat: 50 gatunków - wasze typy
Ja stawiałbym na takie typy

Jadalne:
Borowik szlachetny
Borowik usiatkowany
Borowik ceglastopory
Koźlarz czerwony
Koźlarz babka
Podgrzybek brunatny
Maślak zwyczjny
Maślak żółty
Mleczj rydz
Pieprznik jadalny
Kolczak obłaczasty
Gołąbek wyborny
Gołąbek zielonawy
Czubajka kania
Opieńka ciemna
Żółciak siarkowy
Boczniak ostrygowaty
Ucho bzowe

Niejadalne i trujące
Goryczak żólciowy
Borowik grubotrzonowy
Muchomor czerwony
Muchomor sromotnikowy
Gołąbek wymiotny
Maślanka wiązkowa
Piestrzenica kasztanowata
Pieczarka żółtawa

Dziwne i pod ochrona
Smardze (jakis jeden)
Smardzówka czeska
Szyszkowiec łuskowaty
Gwiazdosz (jakiś jeden, może być potrójny)
Lakownica lśniąca
Ozorek dębowy
Soplówka (jakaś jedna lub obie)
Okratek australijski
Mądziak malinowy lub psi
Purchawica olbrzymia
coś z Gałeziaków
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=10453


Temat: 50 gatunków - wasze typy
Co myślicie o takiej liście?

Grzyby jadalne.

1 Borowik szlachetny
2.Koźlarz babka
3.Kożlarz czerwony
4.Podgrzybek brunatny
5. Pogrzybek zajączek
6. Podgrzybek złotawy
7. Piaskowiec modrzak
8. Piaskowiec kasztanowaty
9. Pieprznik jadalny
10. Pieczarka polna
11. Maślak żółty
12. Maślak zwyczajny
13. Gąska zielonka
14. Boczniak ostrygowaty
15. Maślak pstry
16. Maślak sitarz
17. Żółciak siarkowy
18. Gołąbek jadalny
19. Gołąbek zielony
20. Czubajka kania
21. Gąsówka naga
22. Borowik ceglastopory
23. Mleczaj rydz
24. Opieńka miodowa
25. Ucho bzowe

Grzyby niejadalne i trujące.

1. Muchomor zielonkawy
2. Muchomor czerwony
3. Muchomor plamisty
4. Lejkówka liściowa
5. Krowiak podwinięty
6. Borowik szatański
7. Piestrzenica kasztanowata
8. Goryczak żółciowy
9. Borowik grubotrzonowy
10. Gołąbek wymiotny
11. Maślanka wiązkowa






Grzyby dziwne i pod ochroną.

1. Okratek australijski
2. Mądziak malinowy
3. Smardz jadalny
4..Smardz stożkowaty
5. Gwiazdosz rudy
6. Purchawica olbrzymia
7. Smardzówka czeska
8. Borowik korzeniasty
9. Borowik królewski
10. Szyszkowiec łuskowaty
11. Siatkolist maczugowaty
12. Lakownica lśniąca
13. Soplówka jodłowa
14. Mądziak psi


Niestety 50 gatunków to mało może skasować jakiś z tej listy dając inny ?
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=10453


Temat: Nazwy zwyczajowe grzybów
to prawda Prezesie np bełdka ma wiele zastosowań
-cebulasta
- cesarska
- czerwonozłota
- mglejarka
- nakrapiana
- opieńka
- pańska
- płachetka
-trująca
-wiązkowa
-zatokowata
-zimowa
-zmienna
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=6755


Temat: smardze w maju 2010
Normalnych grzybów mam już pod dostatkiem na zimę teraz czekam na opieńki i niemki, choć te drugie już się pojawiły.....
W tym roku odkryciem dla mnie jest Borowik ceglastopory.....rewelacja !!!!! .... cały czas myliłem go z szatanem nie wiem dlaczego, przecież w Polsce już nie rośnie. W/g literatury borowik ceglastopory w stanie surowym jest lekko trujący :shock: a po pierwszym obgotowaniu staje się jadalny i tak też oznacza się go w atlasach. 95% grzybiarzy go nie zbiera a dorosłe osobniki są bardzo duże 20-25cm kapelusz i w ogóle nie robaczywe. Grzy charakteryzuje się tym i po przełamaniu lub przekrojeniu natychmiast robi się granatowo-siwy coś ala kozak czerwony. Bardzo pyszny w sosie !!!!!

W zeszłym roku rarytasem była "Kozia Broda" w tym Borowik ceglastopory, ciekaw jestem co życie przyniesie za rok.
Źródło: forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=682


Temat: Grzyby nadrzewne
Wracając do umieszczenia prze Puciu fotek 102 i 103 w temacie „Grzyby nadrzewne”.

Określenie np. grzyby: nadrzewne, jadalne, trujące, halucynogenne, pasożytnicze, huby itd. są określeniami nieformalnymi (nie występują w naukowej systematyce grzybów).
Przykładem nich będą np. pniarek obrzeżony, opieńka (sensu lato). Opieńka jest i słabym pasożytem drzew ale także saprotrofem (organizmem żyjącym na martwych szczątkach organicznych). Tak więc znajdujemy ja na żywych (często chorych) drzewach, na martwych pniakach, ale równie często, tak jakby na ziemi (jednak zawsze, gdzieś w tej ziemi będzie jakiś patyk, gałąź, czyli martwa pozostałość po drzewie do którego „podczepiły” się owocniki grzyba.

Tak więc samo przypisanie (lub nie) tych dwóch grzybków (102 – kubek prążkowany, 103 – chyba jakaś młoda grzybówka) jest bardzo płynne. Sam kubek prążkowany rośnie na szczątkach organicznych, w tym także na gałązkach, patyczkach, kawałkach drewna i jako taki niewiele ma wspólnego, w wąsko pojętym znaczeniu, z grzybami nadrzewnymi.
Natomiast domniemanej przeze mnie grzybówce, rosnącej na pieńku, raczej nie można odmówić miana grzyba nadrzewnego
Źródło: fotoprzyroda.pl/viewtopic.php?t=146


Temat: Identyfikacja grzybow pozna ktos?
Opienka miodowa jest nieco inna, ten bardziej wyglada jak maslanka wiazkowa, inaczej maslanka trujaca, falszywa opienka. Zastosowanie chyba jasne :E

Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=619659


Temat: Obżeram się opienkami...
Opieńki - mniam....;-))) Odkąd pamiętam jadłam zawsze opieńki bo tam skąd pochodzę (nie Poznań ) był to grzyb bardzo obficie występujący ( w przeciwieństwie do innych). Tata z parogodzinnego wypadu do lasu potrafił przywieźć nawet sześć skrzynek opieniek (gwoli ścisłości chodzi o skrzynki w jakich zmieści się ok 20 kg jabłek ) i moja "biedna" mama po blady świt tkwiła w kuchni aby coś z tym zrobić. Na ogół część szło do marynaty, część do zasolenia - potem były z tego fantastyczne sosy, a reszta była zasuszana. Suszenie na ogół odbywało się na płycie węglowego pieca. Tata ustawiał po bokach dwa pustaki, na nich duże sito używane normalnie do odsiewania rzepaku i na sito opieńki. Suszyły się dość szybko, bez zbytniego nakładu pracy - poza dokładaniem do pieca i można było na raz wysuszyć ok. dwóch dużych wiader. Opieńka niby niepozorna ale jest pyszna a po zasuszeniu ma piękny aromat. Do dziś czuję smak fantastycznej zupy grzybowej, sosów obiadowych, bigosu z którego najbardziej lubiłam wybierać właśnie grzybki , wigilijnych uszek, czy też czarnego grzybowego sosu do wigilijnych pierogów z kapustą.
Całkiem niedawno robiłam zrazy w sosie z grzybkami - kilka opieniek zmieniło zapach w całym domu , a smak.....mmmmm.....
Pirus zastanawiał się dlaczego grzyb ten jest rzadko zbierany a zapomniał dodać, że sam opieniek nie znał , a gdy mu już pokazalam to był dośc nieufny . A znajomi z Poznania, słuchając moich opowieści o pysznych opieńkach patrzyli na mnie ze zgrozą jak na potencjalnego samobójcę . No cóż... jeśli opieńki miały by być trujące to chyba się na nie uodporniłam jedząc je niemal od urodzenia a to wszak już dawno było . Pozdrawiam wszystkich miłośników opieniek
Źródło: forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=6837


Copyright (c) 2009 Między górami sinoniebieskimi | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.